автореферат диссертации по политологии, специальность ВАК РФ 23.00.02
диссертация на тему: Возможность применения количественных методов для анализа политических процессов в условиях переходного общества: методологический аспект
Полный текст автореферата диссертации по теме "Возможность применения количественных методов для анализа политических процессов в условиях переходного общества: методологический аспект"
ACADEMIA DE ^TIINJE A REPUBLICII MOLDOVA INSTITUTUL DE FILOZOFIE, SOCIOLOGIE $1 DREPT
P T 5 Ofl
1 3 UiAH ^fr Cu titlul de manuscris
VICTOR DORAS
POSIBILITADLE APUCÁRII METODELOR CANT1TATIVE LA ANALIZA PROCESELOR POLITICE IN CONDIillLE SOCIETÁTII DE TRANZITIE: ASPECTE METODOLOGICE
( 23.00.02 - institute ?i procese politice )
Autoreferatul tezei de doctor Tn politologie
Chl?lnáu, 1996
Teza a fost îndeplinitâ în Sectia " Probleme teoreretice aie dezvoltärii sociale" a Institutului de Filozofie, Sociologie Drept al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova.
Conducätor çtiintific:
ALEXANDRU ZAVTUR, doctor habilitât în filozofie, profesor universitär, membru-corespondent al A. S. a Moldovei
PETRU PASCARU, doctor habilitai în filozofie, profesor universitär
CONSTANTIN ESANU, doctor habilitât in istorie, profesor universitär
VALENTIN TURCANU, doctor ïn filozofie
Sustinerea va avea loe la ^ 0 ^^_1996 la
ora /S în cadrul çedintei Consiliului Stiintific specializat de pe lîngâ Institutui de Filozofie, Sociologie çi Drept al A.S.M. (cifrul DH. 09.93.43)
Adresa: 277612, or. Chisinäu, bul. Stefan cel Mare, 1, etajul 2, sala Prezidiului.
Teza de doctor poate fi examinatä în Biblioteca Stiintificä Céntrala a A.S.M. .
Autoreferatul a fost expediat la _1996
Secretarul çtiintific al Consiliului Stiintific speciali7at
Referenti oficiali:
doctor în filozofie
George Bobânâ
Característica generala a lucrarii Actualitatea cercetarii
Societatea Tn curs de tranzitie se confruntá cu o multime de Probleme de ordin economic si social. ín asemenea conditii se ínteteste lupta política. ín focarul e¡ sint atrase diferite páturi a societätii,inclusiv si cercetátorii politici. Aceasta duce, íntrun fel sau altul, la o angajare politicé a savantilor. Deaceea devine deosebit de oportuna problema constituirii Tn societate a unei analize politice obiective, ¡ndependente a proceselor si fenomenelor politice.
Tnsa, o simplä declaratia a Independentei cercetátorului, ín cazul analizei politice, nu e suficientá. Influenta pozltiei politice, pe care o are orce politolog, asupra concepiillor sale teoretice este inevitabilá si deseori este putín constientizatá de el Tnsusí. Deaceea analiza política ce tinde spre o independentä realä, trebue sä se autodefineascä ca o anallzä independentä nu numaí din punct de vedere politic si economic, dar metodologic. Anume aspectul metodologic si constitue obiectul acestei cercetäri. Bínenteles, cá ín cadrul ei au fost analízate nu tóate metodele ce se aplica Tn domeniul analizei politice, ci numaí acele, ce se refera la culegerea datelor, adicá a informatiei primare pe care se bazeazá investígala politologicä aplicativá.
Culegerea datelor este un proces complicat. Rezultatele culegerii depind ín mare mäsurä de conceptiile cercetátorului, pe care el le pune la baza programului de culegere a datelor. lar conceptiile, la rindul säu, sínt in mare mäsurä influentate de pozítia luí politicá.
Evident, cä ín cadrul societätii de tranzitie, cínd cercetátorii politici din cauza instabilitätii conditiilor de viatä, vrlnd nevrínd, se aflä in dependentä de anumite forte politice, analiza problemelor metodologice, cu care se confruntä savantii, in cazul cínd íntreprínd o cercetare politicä independentä, prezintä un Ínteres deosebit.
Gradul de cercetare a problemei.
Problema posibilitätii aplicärii metodelor cantitative în conditiile societâtii de tranzitie si în special aspectul ei metodologic, încâ na fost pe larg studiatä. Totusi, într-un fei sau altul, tema data a fost abordatä într-un sir de lucräri ce pot fi divizate în cîteva grupe. Mai întîi vom mentiona autorii, ce analizeazä în lucrärile lor practica aplicärii metodelor cantitative în cadrul cercetärilor politice aplicative ce se referä la tärile înalt dezvoltate. Dintre acestea fac parte Koko?in A., Kalenskli V. Melihov S., Bovin A,.Fedoseeva A., Ermollenco D.,Batalova A., Dmitrieva A. si altii.Ei s-au preocupat de studierea conditiilor objective aie aplicarii efective a metodelor analizei cantitative. Aici, în primul rind, au fost analízate acele conditii ce tin de subiectivitatea cercetatorului. Tot odata, a fost studiat si raportul dintre metodele cantitative si cele calitative. Dar aceste studii au fost efectúate într-o forma generala.
Lucrarile celui de-al doilea grup de autori (aici trebie pomeniti Burdieu P., Braudel F., Fuco M.si a.) permit de a défini fundamentul aplicar// metodelor cantitative pentru analiza fenomenelor sociale si in special a celor politice. Acesti autori în lucrarile lor stabilesc modul în care e posibilä tratarea fenomenelor sociale si politice cu ajutorul categoriilor cantitative, ce ne permite sä efectuäm reconstructia teoreticä a acestor fenomene în baza unor principii strict formalízate, decí usor calculabile si nu subjective.
Ne vom referi si la autorii, ce studiaza intrebarile teoriei masurarii, ceia ce reprezlntà problema chee a aplicarii metodelor cantitative. Si anume: färä transformarea caracteristicelor calitative a obiectului studiat in indici cantitativi nici un studiu aplicativ nu poate fi înfâptuit, deaceea autorii ce sînt preocupati de problema masurarii nu pot evita problemele generale ale aplicarii metodelor cantitative. Un Ínteres deosebit în acest plan prezinta lucrarile lui Supnes F. si Zaness O., Paniotto B., Osipov G., Andreev A., Broudu M., Covalenco I., si altii.
Là conceperea problemelor metodologice a studiului Politologie aplicativ contribue si cercetärile autorilor, ce au examinai problemele general metodologice a investigatiilor stiintifice. în acest sens putem
semnala lucrârile lui Svîrev V., Zotova A., Racitova A., Martînovici S., Cosolapov ., Elsunov A.,Feierabend P., Carnap P., Bunge M., si altii. Remarcàm aici si lucrârile lui Sergeev C., Socolov A., Carpovici B., Limantov F., care au contribuit la studierea fenomenului problemei stiintifice.
Ultima grupâ de autori, lucrârile cârora au fost folosite în studiul nostru sunt autorii, ce au examinai în mod direct problemele analizei politice din punct de vedere metodologic. Vom remarca în primul rînd lucrârile lui Dahl R. si Easton D. Tôt la acest capítol tematic vom pomeni si lucrârile lui Fuco M. si Freind F., ce au examinât aspectul metodologic al studierii puterii politice.
Analiza gradului de cercetare a problemei în cauzâ ne aratâ, cà desi avem un set destul de mare de literatura, ce fine de problema studiatà , totusi, în aceste lucrâri problema datâ este abordatà mai mult în plan teoretic si nu în planul aplicârii practice. Necesitatea studierii din punct de vedere metodologic a problemelor analizei politice în perioada de tranzitie la economia de piatâ si a determinat tema lucràrii .
Scopul çi sarcinele invastigatiei
Scopul acestei investigatii constà în analiza posibilitàtilor, pe care le oferâ metodele cantitative de culegere a datelor, ce se aplicâ în analiza política pentru reconstruirea teoreticà veridicâ a proceselor politice.
în conformitate eu scopul lucràrii autorul a définit urmâtoarele sarcini:
- examinarea metodelor standarte de culegere a datelor, în spécial a metodelor sociologice si evidentierea raportului dintre notiunele de bazà a acestor metode si pozitia politicé a cercetàtorului;
- examinarea posibilitàtilor ce le oferâ metodele de analizâ a datelor pentru reconstruirea teoreticà a proceselor politice studiate;
- examinarea din punct de vedere metodologic a practicii aplicârii metodelor cantitative în conditiile societàtii de tranzitie prin analiza unor exemple tipice a acestei practici;
- formularea conditiilor si cerintelor de bazâ a aplicârii metodelor
cantitative de analiza politicé în coditiile societâtii de tranzitie;
- analiza metodologicâ a lucràrilor publícate în Moldova ce tin de domeniul anaüzei politice independente si reliefarea problemelor de baza cu care se confruntâ analiza política independentà în Moldova.
Metodología si metodele de strudiu
Baza general-teoreticâ si metodologicâ a disertatiei o formeazà lucrârile clasicilor filozofiei si sociologiei politice ( Hegel G., Durkheim E., Weber M., Paretto V., Marx K., Easton D., Parsons T., Bourdieu P. etc.), cunoscutilor sociologi politici din diferite tari , precum si lucrârile ce tin de metodología stiintei, teoria rnàsuràrii, analiza statisticâ a datelor.
Contribuya çtiln{ificâ originalâ a investiga{iei
Originalitatea stiintificà a tezei este definitá de sarcinele pe care le realizeazà çi poate fi exprimatà prin urmàtoarele momente:
- analiza procesului de formare a programei studiului aplicativ a dat posibilítate de a determina urmàrile la care poate aduce neglijarea pozitiei politice a cercetàtorului si a formei ideologice în care apare initial obiectul studiului aplicativ;
- a fost fundamentatà necesitatea reducerii formei ideologice si au fost stabilité acele modifican, care urmeazà a fi întroduse în programul standart de culegere a datelor în cazul reducerii formei ideologice:
- prin ¡ntermediul, analizei din punct de vedere metodologic, a unor proiecte tipice de studiu aplicativ, din domeniul sociologiei politice cúrente, au fost conturate acele tràsàturi a societâtii de tranzitie, care creazà dificultàti studiului aplicativ ce are ca obiect de studiu diferite obiecte din cadrul acestei societâti.
- au fost evidentiate problemele de bazà eu care se confruntâ analiza política independentà din RM în perioada anilor 1991 -1995.
Valoarea practica teoreticä a investigare!
Rezultatele de bazä obtinute în lucrarea data au o inportantà primordialà pentru studiile politologice aplicative, dat fiind faptul, cä In conditiile societätii de tranzitie studiereá proceselor politice si reconstructia lor teoreticä în baza datelor culese depinde în mare mäcurä de conditiile în care are loc acest studiu. Rezultatele investigatiei pot servi drept reper metodologic si îndrumare metódica pentru studiile ce tin de domeniul sociologiei politice.
Aprobarea lucrärii
Principiile de baza ale tezei au fost expuse de catre autor într-un sir de publicatii eu un volum total de 2.4 coli éditoriale. Disertatia a fost discutatä si recomandata spre sustinere la sectia "Probleme teoretice aie dezvoltärii sociale" a Insitutului de Filozofie, Sociologie si Drept al Academiei de Stiinte din Moldova.
Structura lucrärii
Lucrarea este compusà din întroducere, trei capitole, înceere, bibliografie si adnotäri în limbile rusà si englezä.
Confinutul de ba2ä a) lucrärii
in introducere este aratatä problema de baza din care reese cercetarea data, se caracterizeazä gradul de cercetare a problemei Tn literatura stiintificä, este fundamentatä actualitatea cercetärii, descrisä contributia stiintificä origínala a investigatiei, precum si Tnsemnätatea ei teoreticä si practica.
Primul capítol al tezei - "Metodele de definire a obiectului cercetärii, de culegere si analiza a datelor" este consacrat analizei procedeelor Standarte, ce stau la baza studiului Politologie aplicativ si contine 5 paragrafe.
In par.1 "Metodele cantitative si calitative aplícate Tn analiza
política" se precizeazä diferenta dintre aceste doua tipuri de metode, folosiie in analiza política contemporana. Metodele cantitative pe care le folosesc in studiile sale politologii sint, de obicei, metode sociologice si ca o varianta a lor metode statistice. Prin urmare, aceste metode ne permit sa reconstruim teoretic diferite fapte sociale si nu fapte politice.
In par.2 "Notiunea de fapt politic" este definitä notiunea de fapt politic, care difera de ce I social prin 4 caracteristici fundamentale. El trebuie sä fie: 1. Tn legäturä cu anumite fapte politice, stabilité anterior de cercetâtorul politic ; 2. sä fie descrís ca o problemä pentru agentii politici, deci trebuie sä aibä forma logicä a unei dileme; 3. unie în felul säu, adicä faptul politic nici odatä nu se répéta în timp si spatiu; 4.relevant, adicä forma teoreticä de expunere a faptului politic trebuie sä ne ofere posibilitäti logice de a include acest fapt în pozitia política a participantilor la procesul politic; 5. sà fie expus intr-o formä obiectivä, adicä lipsit de forma ideológica, característica gîndirii politice.
însa procedurile sociologice Standarte nu permit sa luàm in sama aceste caracteristici a faptului politic. De aceea ele trebuie modifícate astfel, în cît sa obtinem fapte politice ca o urmare nemijlocita a studiului sociologie aplicativ.Pentru aceasta e nevoe de a examina procedee sociologice Standarte si in special programul studiului sociologie. Paragraful 3 "Procedee Standarte de culegere a da,telor si posibilitatea definirii faptelor politice " este consacrai analizei metodelor de formare a programului studiului sociologie. Analizind modul in care este definita problema si obiectul studiului sociologie in cele mai populare îndrumâtoare, noi concludem incorectitudinea acestor definifii. Cauza acestei erori este neglijarea punctului initial din care porneste orice studiu aplicativ, fie el sociologie ori politologic. Acest punct este contractul încheiat între cercetator si clientu! lui. Acest contract presupune un anumit angajament politic din partea cercetatoruluí.
Necesitatea obtinerii unui rezultat cît mai obiectiv determiné, cäutarea unor forme de reducere a efectelor negative conditíonate de angajamentul politic. In acest scop este definita o astfel de procedura, cum este reducerea formei ideologíce, dat fiind faptul
câ angajamentul politíc apare în spatiul teoretic în calitate de formà ideológica. în structura programului studiului sociologie aplicativ, acestei proceduri íi revine rolul de compliment la procedura definirii notiunilor de baza a studiului aplicativ.Tot odata fiind complimentara aceasta procedura duce la o anumitá transformare a procedurii standarte de definire a notiunilor de baza. Ca urmare se aplicá o analiza sistemática a continutului cercetarii si numai dupa acea se recurge la elaborarea ipotezelor. în mod standart elaborarea ipotezelor presupune elaborarea ipotezei generale si elaborarea ipotezelor secundare. însa, datorita íntroducerii procedurii de reducere a formei ideologice, elaborarea ipotezelor capata ait caracter: dupa elabûrarea ipotezei generale nu se efectuazá elaborarea ipotezelor secundare, ci din nou se revine la reducerea momentelor ideologice. Dar, la rîndul sâu, reducerea momentelor ideologice reprezintâ din nou , o precizare a notiunelor de baza, ceia ce este nu altceva decít o apreciere sistemática a materialului existent. Apoi, concomitent, urmeaza elaborarea continutului de baza a cercetarii date,care din nou evidentiazá anumite momente ideologice,pe care noi síntem nevoiti din nou sa le réducem, repetínd cercul descris mai sus. Acest cerc al reducerii formei ideologice se répéta pîna nu vom défini continutul de baza, intr-o forma reala. Sub forma reala de existenta a obiectului, dedusà în urma reducerii formei ideologice si studierii sistematice a continutului impus, se íntelege o forma tipica de existenta a obiectelor studiate. Acest tip de obiecte este définit pentru regiunea continutului posibil al cercetarii aplicative. Oblectul tip devine pentru cercetátor un étalon al realitatii studiate, si permite evitarea formulárii ipotezelor, deoarece etalonul este un obiect real si nu ipotetic al studiului. Definind continutul cercetarii in forma real-obiectiva, câpâtâm posibilitatea sâ determinàm criteriile în baza cârora urmeaza sa fie formata selectionata.
In par.4 "Criteriile de formare a selectionatei" se specificà, câ în cazul studierii unuí obiect politic cercetátorul se confruntá cu un complex de însusiri ierarhice, interdependente, ce urmeazà a fi tipizate printr-un model formal. Par.5 "Problema reconstructiei teoretice a evinimentelor politice prin metodele statistice de analizá
a datelor " este consacrai examinârii analizei factoriale, ca metodÈ de bazâ ce se aplica atunci, cînd este elaborat un model statistic al evenimentelor politice.
In capitolul II - "Posibilitàtile aplicàrii metodelor cantitative e analizei politice în conditiile societàtii de tranzitie "este efectúate analiza metodologicá a douà investigatii, ce tin de domeniul sociologie politice. ín baza acestei analize este determinat, din punct de vedere metodologic, specificul societàtii în curs de tranzitie .
Primul proiect, realizat de fondul "Opinia publica" si expus ir par. 1 si 2, contine analiza scimbàrilor dispozitiilor populatiei îr conditiile societàtii de tranzitie si are ca scop definirea principiiloi metodologice a sociologii politice specifice societàtii de tranzitie. Pornind de la acest obiectiv, autorii proiectului întroduc modificar în elementele de bazâ a investigatiei aplicative. în prtimul rînd a fost modificat tipul selectionatei în baza càreia sînt culese dátele si întrodusâ notiunea de niveluri de constientizare a problemei de càtre respondent. Analiza proiectului si în primul rînd a raportului dintre programul proectului si rezultatele obtinute demonstreazà eu prisosintà, cà nerespectarea principiilor de baza, stabilité în mod logic în primul capitol, duce la obtinerea unor rezultate ce nici pe departe nu pot fi numite certe si veridice, tinînd cont de caracterul lor evident politizat.
Este vorba de asa principii cum este reducerea formei ideologice, formularea unui model formalizat, sau cel putin a unei conceptii formalízate a obiectului de studiu, stabilirea unei corelatii dintre situatia obiectului studiat si însusirile obiectului etc..
In baza rezultatelor analizei teoretice efectúate în primul capitol, çi analizei metodologice a proectului studiat a apârut posibilitatea de a formula trâsàturile caracteristice societàtii în curs de tranzitie care sunt necesare la elaborarea metodologiei unui studiu politologic aplicativ în conditiile unei astfel de societàti. Ele sînt formulate sí fundaméntate în par.3 " Problema aplicàrii metodelor cantitative de analizà política si specificul societàtii în curs de tranzitie ".
Societatea în curs de tranzitie este o formatiune unicalà în felul sâu nu numai în plan istoric, dar si în plan cotídian. Toate structurile, atît economice cît si social-polítíce existente în cadrul ei, diferà
radical de alte tipuri de societäti, totodatä, aceste structuri sunt supuse In perrnanentä unor schimbäri. Luate ín ansamblu aceste schimbäri structurale creazä dificultäti studierii lor teoretice, cît si aprecierii practice. în asemenea conditii, efectuarea oricarui studiu aplicativ nu poate fi fäcutä în baza studiilor teoretice fäcute în perioada anterioarä. Este necesarä efectuarea unui studiu nou, sau cel putin initierea cercetarii de la niste studii fragmentare a obiectului dat.
Aici mai este nevoie de a tine cont de faptul, cä în structura societâtii de tranzitie lipseste un subject social bine determinat al schimbàrilor ce se petrec. Desi, exista grupuri sociale cointeresate în schimbäri radicale în societate si grupuri ce initiazâ aceste schimbäri, totusi, ele nu determiné nici rezultatul, nici mersul acestor schimbäri. Deci ele nu sînt subiectii , adicä factorii de decizie în ultima instantä. Acesti factori sînt totalitatea relatiilor caracteristice pentru situatia social-politicä în cauzä. Anume aceasta necisitä includerea aprecierii teoretice a situatiei social-politice în care se aflä obiectul de studiu al cercetärii aplicative în programul acestui studiu.
Alt moment specific societâtii de tranzitie, care trebuie constatât din punct de vedere metodologlc este rolul ce revine în aceastä societate mijloacelor de comunicare in masä. Desi mass-media nu se transformase într-o putere, în puterea a patra, dat fiind faptul cä puterea executivä si cea legislatlvä ignoreazä cu succès opinia mass-mediei, ea joacä un rol exceptional în formarea atitudinii majoritätii populatiei fatä de diferite fenomene sociale. De aceea, atestarea rolului mass-media în cadrul situatiei obiectului este un imperativ al oricärui studiu aplicativ în conditiile societâtii de tranzitie.
Pentru atestarea acestui rol si evidentierea gradului de influentä a mass-mediei asupra räspunsului repondentului poate fi folosit modelul constructiv al opiniei publice, care a fost analizat amänuntit în paragraful 4 al acestui capítol ("Specíficul modelului constructiv al analizei cantitative a opiniei publice"). Baza acestei analize o constituie proiectul "Agorametria" realizat de asociatia cercetätorilor opiniei publice din Franta.
Autorii acestui proiect ísi propun ca scop depä?irea neajunsurilor
caracteristice metodelor traditionale de studiere a opiniei publice, de care s-au folosit autorii celuilalt proiect, analizat Tn lucrarea data. Acest proiect dupa schema sa metodologicá, este absolut opus primului proiect. Respectiv si rezultatele obtinute Tn cadrul luí oferá posibilitatea unei interpretári formalízate, dat fiind faptul cá la baza acestei interpretan stá un model factorial, ce prevede corelarea ráspunsului respondentului si spatiului informativ al opiniei publice,Tn care are loe investigaba aplicativá. Aceste rezultate au fost obtinute datoritá faptului, cá la baza proiectului a fost pusá o conceptie noua, formalizatá, despre procesul formárii opiniei publice, asa numitul model constructiv al opiniei publice. In par.5 "Posibiiitátile aplicárii modelului constructiv al opiniei publice Tn conditiile societTtii de tranzitie" este arátat Tn ce másurá modelul constructiv al opiniei publice, elaborat ín Franta, poate fi aplicat Tn cadrul studiilor politice aplicative efectúate Tn coditiile societátii de tranzitie.
In capitolul III "Problema analizei politice índependente Tn República Moldova (áspecte metodologice)" prin analiza lucrárilor politologilor din Moldova se determina principiile metodologice ce stau la baza analizei politice; sTnt aprecíate posibiiitátile pe care le oferá acestá metodologie pentru analiza política a proceselor so-cíal-polítice din República Moldova; sTnt determínate, conform opiniei autoruluí, principalele probleme cu care se confruntá analiza política din Moldova.
Baza analizei metodologice o formeazá •articolele savantilor polítologi din República Moldova, Tn care se analizeazá procesui de creare a sistemului politíc din RM si care sTnt publícate cu preponderentá, Tn culegerea periódica "Moldoscopie". Articolele ce tin de tema data, conceptual formeazá un bloc unic si sTnt analízate ca un tot Tntreg.
Unitatea principalá de- analizá este prezentarea generalizatá a tendintelor de baza a obiectului analizat. Aceste reprezentári se bazeazá pe date statístice si evenimente politice, dar interpretate Tntr-o formá logicá. Evenimentele Tn forma indicatá mai sus sTnt folosite sí pentru Tnfáptuirea corelárii logice a tendintelor analízate, ceía ce permite obtínerea unui tablou integru a realitátilor politice din Moldova.
Diferentierea fortelor politice se face nu dupä declaratiile acestora, ci In baza atitudinii formatiunilor respective fatä de problemele cheie a dezvoltärii social-politice din Moldova. Aplicarea unor asemenea. metode este caracteristicä pentru prima etapä de cunoastere a obiectului. Totodatä, datoritä faptului , cä analiza fusese concentratä asupra momentelor cheie.au fost scoase in evidentä principalele momente ce permit deja o astfei de caracteristicä a procesului politic din Moldova care, de fapt, ar trebui sä fie rezultatul unei analize mai avansate din punct de vedere metodologic, factologic si conceptual.
Analiza lucrärilor date face posibilä formularea princrpalelor Probleme cu care se confruntä analiza independentä din Moldova si färä rezolvarea cärora, conform opiniei autorulu, nu este posibilä dezvoltarea ulterioarä a analizei politice independente din RM in calitate de institutie socialä. Aceste probleme slnt: lipsa surselor informative necesare unei analize politice eficiente, lipsa unei cerinte din partea participantilor la procesul politic a analizei politice independente, lipsa unei comunitäti stiintifice in domeniul cercetärilor politice aplicative.
In íncheire sínt totalízate rezultatele investigatiei si relatate concluziile principale.
1. Zavtur A., Dora? V., Ilasciuc D. Opinia publicá in procesul politic. - Moldoscopie. - part.,III. - Chisináu, 1993.
2. Doras V., Gorincioi D. Paradocxurile centrizmului contemporan. - Moldoscopie. - part.,IV. - Chisináu, -1994.
3. Doras V. Problema analizei politice independente Tn República Moldova. - Moldoscopie. - part.,VII. - Chisináu, 1995.
Pe tema tezei au fost publícate urmätoarele lucräri:
РЕЗЮМЕ
ВОЗМОЖНОСТЬ ПРИМЕНЕНИЯ КОЛИЧЕСТВЕННЫХ
МЕТОДОВ ДЛЯ АНАЛИЗА ПОЛИТИЧЕСКИХ ПРОЦЕССОВ В УСЛОВИЯХ ПЕРЕХОДНОГО ОБЩЕСТВА: МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЙ
АСПЕКТ.
Основной целью данного исследования явился методологический анализ основных количественных методов, социологических и статистических, применяемых для сбора первичной информации в ходе политического анализа.
Предпринята попытка выявления специфики применения этих методов в политическом анализе и на этой основе определения тех изменений, которые необходимо внести в программу прикладных политологических исследований с целью их успешного при менения в условиях переходного общества.
В работе анализируются и выявляются специфические черты переходного общества, без учета которых, в случае их примене ния в исследовании, невозможно получить надежные и объективные результаты. Учитывая то, что одной из специфических черт переходного общества, непосредственно влияющей на процесс сбора первичной Информации путем социологического опроса, является формирование сознания людей средствами массовой информации, в работе анализируется конструктивная модель общественого мнения. Она позволяет построить факторную модель влияния средств массовой информации на ответ респондента.
В работе дан методологический анализ тех методов, что применятся молдавскими политологами в ходе политического анализа. Также выявлены основные проблемы, с которыми сталкиваются политические исследования в РМ и указаны пути их преодоления.
SUMMARY
A POSIBILITY TO USE THE QUANTITATIVE METHODS FOR THE ANALYSIS OF POLITICAL PROCESSES IN THE TRANSITION SOCIETY : THE SYSTEMATIC ASPECT.
The main purpose of such investigation is the systematic analysis of basic quantitative methods, in socology and statistics, that were use for the collection of primary information in the political analysis.
It was undertaken the attempt to reveal the peculiarity to use such methods in the political analysis and to define that changes that was necessary to bring into the program of applied politological investigations for successful employment in the transition society.
In the work were analysed and revealed the specific lines of transition society.lt is impossible to receive reliable and objective results without registration them. The forming of consciousness with the means of mass information is the specific line of the transition socieny. It has direct influence on the process of collection of primary information during the social itterogation.
That's why the constructive model of public mine was analysed in this work. It permit to build the factor model of influence of means of mass information as the answer of repondent. It was done the systematic analysis of those methods that were applied in the political analysis. Also there were revealed the main problems of political investigations in the Republic Moldova and shown the way to get it over.
VICTOR NICOLAE DORAS
POSIB1LITÁTILE APLICÁRII METODELQR CANTITATIVE LA ANALIZA PROCESELOR POLITICE IN CONDIJIILE SOCIETÁTII DE TRANZIilE : ASPEOTE METODOLOGICE
( 23.00.02 - institute si procese politice )
Autoreferat
Semnat pentru tipar 15.04.96. Formatul 60x84 1/16. Rotaprint. Coli de autor 1.0. Comanda 60. TirajuJ 100, Fárá
plata.
Sectia poligrafie operativá a USM. 277009. Chisináu, str. A. Mateevici, 60.